Jazyková korektura očima umělé inteligence

15.12.2022
Tak jsem neodolal a zkusil to taky. Pokecal jsem si s uměle inteligentním chatbotem od Open AI o svojí práci. A upřímně, nebylo to vůbec špatné.

Chatbotovi, kterého si můžete vyzkoušet na stránkách ChatGPT, jsem položil tři otázky. Jeho odpovědi nechávám bez jakýchkoli úprav.

Vysvětli, k čemu je jazyková korektura. Velmi jednoduše.

Jazyková korektura je nástroj, který slouží ke kontrole textu z hlediska jeho jazykové správnosti. Jejím cílem je zjistit, zda text neobsahuje žádné chyby v gramatice, pravopisu a interpunkci, a případně je opravit, aby byl text správně napsaný a srozumitelný. Jazyková korektura se používá například při psaní školních prací, úředních dokumentů nebo oficiálních dopisů.

Co dělá jazykový korektor?

Jazykový korektor je osoba, která se zabývá kontrolou textu z hlediska jeho jazykové správnosti. Jejím úkolem je zkontrolovat text z pohledu gramatiky, pravopisu a interpunkce a případně opravit chyby, aby byl text správně napsaný a srozumitelný. Jazykový korektor se může specializovat na různé druhy textů, například školní práce, úřední dokumenty nebo odborné články. Většinou se jazykový korektor setkává s texty, které již byly napsány a jeho úkolem je jejich kontrola a oprava.

Jaké chyby se v českých textech objevují nejčastěji?

Je těžké říct, jaké chyby se v českých textech objevují nejčastěji, protože každý text je jiný a může obsahovat různé chyby. Některé běžné chyby, které se v českých textech mohou objevit, zahrnují pravopisné chyby, chyby ve vyjádření myšlenek nebo ve skladbě vět, chyby v použití gramatiky nebo interpunkce, a další. Důležité je, abyste se snažili co nejlépe předem zkontrolovat svůj text, abyste se pokusili vyvarovat se co největšího počtu chyb. V případě potřeby můžete také využít některý z dostupných nástrojů pro kontrolu pravopisu a gramatiky, jako je například služba pro kontrolu pravopisu a gramatiky, která vám může pomoci najít a opravit chyby ve vašem textu.

Děkuju za popovídání, kamaráde!

Není zač. Rád Vám pomohu s jakýmkoli dotazem, na který budu schopen odpovědět. Pokud budete mít další otázky, neváhejte se zeptat. Rád Vám pomohu.

Kliknutím na „Povolit cookies“ souhlasíte s ukládáním cookies na vašem zařízení. Neznamená to žádné sledování ani nevyžádanou reklamu, jen mi to pomůže s hladkým chodem webu.