(Ne)recenze knihy Na volné noze od Roberta Vlacha

24.10.2022
Od začátku jsem věděl, že nějaké povídání o Robertově knize bude na mém novém blogu jedním z prvních příspěvků. I když jsem původně plánoval „plnotučnou“ recenzi, nakonec je z toho něco o poznání skromnějšího. Myslím ale, že to nebude na škodu.

Když jsem v roce 2004 poprvé odcházel na volnou nohu, byl jsem mladý, plný energie a k živnostničení jsem přistupoval dosti punkově.

Spoustu věcí jsem moc neřešil, vymetal nejrůznější slepé uličky a často se učil oblíbenou metodou mladých naivků pokus–omyl.

Letos jsem se na volnou nohu po 13 letech vrátil. Starší, opotřebovanější a značně... obezřetnější.

Věděl jsem, že některé slepé uličky už vymetat nechci. I to byl důvod, proč jsem po téhle knize sáhl. A rozhodně nelituju.

Proč (ne)recenze?

Kniha „Na volné noze“ vyšla už v roce 2017 a hned v tom roce ji obsáhle recenzoval třeba Martin Rosulek. Se spoustou jeho postřehů se absolutně ztotožňuju a přišlo by mi zbytečné je recyklovat.

Navíc jsem lajdák všech lajdáků a při čtení knihy jsem si nedělal poznámky, které bych teď mohl zužitkovat.

Přesto se mi některé Robertovy myšlenky vryly do paměti tak hluboko, že mi to nedá, abych se o ně s vámi nepodělil.

V čem je kniha jedinečná

Bezesporu v osobě autora. Robert Vlach už od roku 2005 provozuje portál Na volné noze a jednou z oblastí jeho práce je, když si vypůjčím jeho slova, systematická podpora podnikání nezávislých profesionálů na volné noze.

Na jeho knize je to strašně znát.

Čerpá totiž nejen z vlastních podnikatelských zkušeností, ale možná z desítek příběhů dalších freelancerů, se kterými v průběhu let spolupracoval a diskutoval a které školil, a z průzkumů, které mezi nimi dělal.

I díky tomu působí jeho kniha tak realisticky. Je to osvěžující protiváha k motivačním heslům v duchu „Začněte podnikat a splňte si všechny své sny snadno a rychle“. Podnikání na volné noze je v ní vykreslené se všemi klady i zápory.

Za úspěchem pomalu!

Upřímně musím říct, že Robertův přístup k podnikání je mi bytostně blízký. Nehledá zkratky. Vyznává pomalé strategie úspěchu.

A zdůrazňuje, jak důležitá je reputace, dobrá pověst. Mj. píše:

Jsou profesionálové, kteří nikdy neinvestovali ani korunu do své reklamy, a přesto si u nich spokojení zákazníci podávají dveře. Jak je to možné? Jednoduše mají dobré jméno, lidé je rádi doporučují a ještě raději se k nim vracejí. Pracovat s takovým člověkem je zážitek.

Spousta praktického know-how

Robert se sice občas pouští do hlubších úvah, ale rozhodně se neomezuje jenom na teorii. Rozebírá třeba:

  • proč a jak řešit osobní produktivitu a jak si stanovit priority,
  • jak řešit IT, web a sociální sítě a nezbláznit se z toho,
  • jak spolupracovat v týmu (protože ani freelanceři většinou nejsou solitéři),
  • jak přistupovat k cenotvorbě a jaké různé metody nacenění existují („Nezávislý profesionál by měl mít se svou cenou intimní vztah“),
  • jak správně vyjednávat (bylo znát, že tohle je jedno z Robertových oblíbených témat),
  • jak na projektové a procesní řízení (další z témat, ke kterému má Robert blízko),
  • jak na marketing,
  • jaké aplikace a další nástroje při tom všem využívat.

Je taky sympatické, že se nepovažuje za děda Vševěda. Rád čerpá z chytrých knížek jiných autorů a svým čtenářům je neváhá doporučit.

Jeho „Doporučená literatura“ čítá několik desítek položek, takže až „Na volné noze“ dočtete a budete si říkat, co dál, rozhodně nezůstanete ve vzduchoprázdnu.

Kniha končí působivě. V závěru Robert jednak vypráví svůj životní příběh a jednak se zamýšlí nad přirozeným „vývojovým cyklem“ volnonožce, který se od laika vypracuje až k sólistovi a umělci.

Měli byste si „Na volné noze“ přečíst?

Pokud jste freelanceři nebo se na dráhu volnonožce chystáte, moje odpověď zní: „Rozhodně ano.“

Nezhltnete ji za večer. Tištěná verze má 760 stran, takže je to pořádná bichle. Já mám verzi elektronickou, která samozřejmě tak strašidelně nevypadá :-)

Ale bude se vám číst vážně dobře. Robert má dar psát srozumitelně, působivě a bez zbytečné omáčky. V knize je navíc minimum chyb, takže vás ani po téhle stránce nebude nic rušit.

A až ji dočtete, neodkládejte ji nikam daleko. Možná už ji nebudete číst znova od začátku do konce. Myslím ale, že se k ní budete stejně jako já rádi vracet.

Poslední slovo by podle mého soudu měl mít sám autor. Skončím tedy tím, jak lidé podle Roberta (i díky historické zkušenosti) všeobecně vnímají profesní podnikání a co od nás jako od nezávislých profesionálů očekávají:

[Zákazníci] chápou, že individuální podnikání spočívá v úsilí jednoho člověka, který nějak začal a něco se naučil; který se zlepšuje a roste; který má jen jednu pověst a může o ni přijít, nebude-li podnikat poctivě a s pomocí jiných poctivých lidí.

Ilustrace: Jan Melvil

760stránkovou knihu vám asi nenapíšu...

... ale čtivý, přehledný a srozumitelný text (nejen) pro váš web si u mě objednat můžete.

Napište miNapište miNapište miNapište miNapište mi
Kliknutím na „Povolit cookies“ souhlasíte s ukládáním cookies na vašem zařízení. Neznamená to žádné sledování ani nevyžádanou reklamu, jen mi to pomůže s hladkým chodem webu.