Opravovač pravopisu – jaké jsou možnosti?

3.12.2022
Poptávka po nástrojích, které by zvládly automatickou kontrolu pravopisu, gramatiky a typografie, je pořád velká. Co umí moderní Opravidlo? A mají se korektoři začít bát?

Inspirací pro tenhle článek byl strýček Google, respektive jeho nástroj pro návrh klíčových slov.

Měl jsem náladu se po delší době podívat, pomocí jakých výrazů lidé hledají služby korektorů a copywriterů, případně informace o češtině a jejích záludnostech.

Mezi těmi běžnými výrazy, typu „kontrola pravopisu online“, „pravidla českého pravopisu“, „korektura textu“ nebo prostě „copywriting“, mě zaujalo spojení, které jsem nikdy předtím nezaregistroval:

Opravovač pravopisu

Nevím, kde se vzalo, ale zdá se, že po něm googlující sahají celkem často. I když je možné, že pátrali po živé bytosti, spíš tipuju, že se snažili najít nějaký nástroj, který by jim jejich texty zkontroloval za použití umělé inteligence.

A tak jsem si řekl, že zavzpomínám na staré časy, kdy jsem o automatických opravářích pravopisu něco málo napsal, a zároveň se zkusím porozhlédnout, jak vypadá situace dneska.

Jestli se objevil nějaký „opravovač pravopisu“, který by opravdu spolehlivě fungoval.

Nejdřív ale nabízím malý výlet do historie.

Grammaticon a Kontrola české gramatiky

Skoro se zdráhám to přiznat, ale o nástrojích Lingea Grammaticon a Kontrola české gramatiky pro MS Office jsem pro server Interval.cz psal už v roce 2005. Ba ba, drahně tomu nazad ;-)

Pro případ, že byste měli z nějakého důvodu chuť nostalgicky zavzpomínat a snad se i trochu pobavit, přidávám odkazy:

Jaká je situace dneska?

Zatímco součástí MS Office je kontrola pravopisu a gramatiky pochopitelně pořád (v podobě nástroje Microsoft Office Editor), společnost Lingea vývoj a prodej Grammaticonu (zřejmě) už před delší dobou ukončila.

Hodně se teď ale mluví o jiném nástroji, kterým je…

Opravidlo – moderní automatický korektor textů

Nástroj Opravidlo, které funguje ve webovém rozhraní a zatím v betaverzi, vyvíjely společnými silami samé „těžké váhy“:

  • Ústav českého jazyka Filozofické fakulty Masarykovy univerzity,
  • Ústav pro jazyk český Akademie věd ČR,
  • Ústav teoretické a komputační lingvistiky Univerzity Karlovy,
  • Seznam.cz,
  • Wikimedia ČR.

Impulsem byl projekt „Webový pravopisný, gramatický a typografický korektor pro český jazyk“, který vypsala Technologická agentura České republiky. Řešení probíhalo od února 2019 do května 2022, ale tvůrci Opravidlo dál vylepšují i na základě podnětů veřejnosti.

Opravidlo v rukou šíleného korektora

Nemohl jsem odolat a svého umělointeligentního kolegu jsem trochu otestoval. Nejdřív jsem mu předhodil stejně děsivý a chybami prošpikovaný text, jakým jsem před lety testoval schopnosti Grammaticonu a Kontroly české gramatiky pro MS Office. Zněl takhle:

Já čekat dlouhý na Kontrole Češtiny. I když já dobrá Čecha být, toto nástroj hodí se vždy. Včera bylo slunečná den a lidé usmívali. Rád bych věřila, že hezký počasí je zítra i. Já jel zítra na výletě do spišských nová vsi!?

Tehdejší verze Kontroly české gramatiky mi odpustila úplně všechno (ta současná mi aspoň doporučila, abych slovo „Češtiny“ napsal s malým „č“).

Grammaticon mi toho omlátil o hlavu mnohem víc, konkrétně místa vyznačená kurzivou:

čekat dlouhý na Kontrole Češtiny. I když já dobrá Čecha být, toto nástroj hodí se vždy. Včera bylo slunečná den a lidé usmívali. Rád bych věřila, že hezký počasí je zítra i. Já jel zítra na výletě do spišských nová vsi!?

A jak dopadlo Opravidlo? Inu…

Opravidlo bylo podobně velkorysé jako Kontrola české gramatiky a odpustilo mi úplně všechno s výjimkou slova „hezký“ (kde mi zahlásilo chybu ve shodě přívlastku s řídícím větným členem).

Ale uznávám, že testovací text, slušně řečeno, nebyl úplně standardní. Udělal jsem tedy druhou zkoušku a zkopíroval do Opravidla celkem běžný text, na kterém budu dělat korekturu.

Z pochopitelných důvodů ho sem nebudu dávat celý. Okomentuju jenom místa (lehce přeformulovaná), která mi Opravidlo vyznačilo:

  • Mezititulek: „Nejčastější chyby a jak na ně“ (Opravidlo doporučilo čárku před „a“ – já bych ji nedal)

  • „Rady se zdají banální, přesto se jimi lidé neřídí.“ (Opravidlo doporučilo čárku vyhodit – já bych ji nechal)

  • „Peníze si nechávejte na spořicím účtu, který má dobrý úrok.“ (Opravidlo nahlásilo chybu ve shodě „nechávejte si“ a „úrok“ – tam ale shoda být nemá)

  • „Jenže kde začít?“ (Opravidlo doporučilo čárku za „Jenže“ – já bych ji nedal)

  • „Crowfunding“ (Opravidlo doporučilo opravu na „crowdfunding“ – velmi dobře)

  • „Kryptoměny“ (Opravidlo tohle slovo nezná, doporučilo „kryptony“ nebo „kryptovány“)

Celkově tedy jedna správně opravená chyba a pět „falešných poplachů“.

Aktualizace (24. 11.): „Čárkové falešné poplachy“ z testovacího textu by už měly být vyřešené.

Závěr

Věřím, že až se vychytají nějaké mušky, bude Opravidlo skvělý nástroj, skvělý „opravovač pravopisu“. A jako rychlá pomůcka pro odhalení některých chyb může posloužit už teď.

Na druhou stranu si nemyslím, že by v dohledné době dokázala umělá inteligence nahradit pot a slzy živých korektorů.

Než bude na stroje větší spoleh...

... můžete se s důvěrou obrátit na šíleného korektora.

Chci korekturuChci korekturuChci korekturuChci korekturuChci korekturu
Kliknutím na „Povolit cookies“ souhlasíte s ukládáním cookies na vašem zařízení. Neznamená to žádné sledování ani nevyžádanou reklamu, jen mi to pomůže s hladkým chodem webu.